Mijn moestuinavonturen

Mijn moestuinavonturen

Het is even stil geweest met verhalen over de moestuin. Maar dat is het in de moestuin absoluut niet. Ik pluk nu letterlijk de vruchten van alle inspanningen dit voorjaar. En ik niet alleen, de hele familie deelt mee.

Het is nu ook wat minder arbeidsintensief. Omdat planten groter zijn is onkruid minder aanwezig, ik hoef niet meer te zaaien, te planten en uit te dunnen. Het is nu vooral water geven en bij de vruchtgroenten, zoals de tomaten wat blad verwijderen zodat de zon er nog goed bij kan.

Even een update:

Vruchtgroenten

De courgetteplanten produceren nog steeds courgettes, maar dit wordt nu echt minder en ze groeien ook minder snel. Maar dat is een heel productieve plant, een aanrader in de tuin. De tomaten die buiten staan zijn nu aan het afrijpen. De komende weken eten we denk ik dagelijks tomaten en alles wat over is verwerk ik tot pastasaus of soep voor later dit jaar. Ik heb vandaag de eerste maïskolf geopend, maar die mag nog wel heel even. Ook daar de verwondering dat uit een zaadje zulke grote planten komen met aan iedere stengel twee maïskolven. Daarnaast staan de pompoenen. Ik heb drie soorten; de zapallito of zomerpompoen smaakt een beetje naar courgette en is nu al eetbaar. Dan heb ik nog de maxi pompoen en inderdaad ik heb drie gigantisch grote pompoenen in de tuin liggen. Deze mogen nog even mooi oranje worden en zijn vooral bedoeld ter decoratie. En dan heb ik nog een kleiner zoeter pompoentje die ik binnenkort hoop te oogsten. Deze plant gaat aardig op avontuur in de tuin. Maar zolang die niet andere groente verdringt laat ik hem zijn gang gaan. De rest van de vruchtgroenten staan in de kas. De aubergine is een erg trage groeier, maar ik heb al twee aubergines kunnen oogsten en er zitten weer twee nieuwe vruchten aan. Ook groeit de watermeloenplant weelderig. Deze week aten we de eerst mini watermeloen op, nadat deze al gescheurd was en onze hond er al een paar keer zijn tanden in zette. Hij was verrassend zoet. Er zitten nu nog drie nieuwe meloenen aan. Verder heb ik nog tomatenplanten in de kas. Deze zijn wat later geplant dan buiten en dat betekent dat ik nog wat langer kan genieten van de oogst. De eerste kleine tomaten hangen er nu aan. Verder heb ik een heleboel nu nog groene paprika’s en pepers. En een peper die nu paars is en naar rood verkleurt. Ik moet zeggen dat ik de vruchtgroenten misschien wel het leukste vind om te hebben. Het zijn in de keuken hele lekkere en fijne groenten en ze zien er in de tuin heel leuk uit.

Bladgroenten

Volgens mij is mijn timing voor het zaaien van sla beroerd of heb ik er überhaupt geen talent voor. De veldsla en de kropsla zijn beiden niet opgekomen, na meerdere pogingen. Gelukkig lukt de pluksla en gemengde sla wel. Ook prima, lust ik ook. Verder staat mijn tuin al maanden vol met postelein wat ik eigenlijk amper eet. Dat geldt ook wel een beetje voor de snijbiet, maar deze plant is gewoon mooi om te zien. Ook de Nieuw Zeelandse spinazie woekert als een gek, maar is een ideale spinaziesoort. Heel stevig, schiet niet door en je hoeft er amper wat voor te doen. Verder heb ik wat bladgroenten geplant die ik nog niet heb gegeten, namelijk andijvie en roodlof. Eerlijk gezegd ben ik niet zo’n liefhebber van bittere groenten. Ik weet wel dat ik volgend jaar alleen groenten ga zaaien die ik zelf graag eet en dan ook in wat kleinere hoeveelheden en meer verspreid. Ik heb overigens geen last van slakken en ook de konijnen laten de sla staan.

Koolsoorten

Ja ik heb een bloemkool! Helaas was die niet helemaal goed meer. Maar er is al weer een nieuwe op komst. De boerenkool is al lekker groot en een 2e lichting staat veilig onder een net tegen de konijnenvraat. Ik heb twee rijen palmkool en dat is maar goed ook, want de konijnen zijn er dol op. Verder is de broccoli klaar, zeker toen Jack ze ontdekt had. Gelukkig heb ik een deel kunnen veiligstellen en in kunnen vriezen. Een paar weken geleden heb ik nog paksoi en Chinese kool gezaaid. Deze staan nu ook veilig onder een net. En de eerste kleine spruitjes beginnen zich al te vormen in de spruitkool. Verder heb ik hier koolraap geplant. Megaknollen, die ik niet bepaald lekker vind dus mocht je een liefhebber zijn…

Peulvruchten en bonen

De doperwten waren een succes en die gaan volgend jaar op herhaling. De tuinbonenopbrengst viel wat tegen in verhouding tot de hoeveelheid planten. De peultjes heb ik te laat gepland en die oogst was ook niet best. Tussen de bonen plantte ik de snackkomkommers en die bleven maar groeien. Als je een dag niet oplette zat er weer een mega exemplaar tussen. Helaas werd deze lekkernij ook ontdekt door de honden en dus was er weinig over van de komkommers en de plant. Verder heb ik nog verschillende soorten boontjes geplant en deze beginnen nu een flinke oogst te geven. En tot mijn verbazing zijn er ook wat kievitsbonen opgekomen. Heel handig, ik heb alles door elkaar staan en weet nu niet wat de droogbonen en wat de verse bonen zijn.

Aardappelen

Een groot deel van de aardappelen is al geoogst. En de oogst was zeer goed. Ik beschik helaas niet over een donkere koele ruimte dus heel lang kunnen we deze niet bewaren. Ik probeer de aardappelen daarom zo lang mogelijk in de grond te houden. Op de plek van de aardappels stonden heb ik nu winterbloemkool en prei staan. Een beetje lui, maar hiervoor kocht ik al kleine plantjes.

Knolgewassen

Dit vak vraagt veel geduld. De schorseneren zijn al lang geleden geplant, evenals de wortels en bietjes. De zomerwortels en een deel van de bietjes kan nu pas geoogst worden. Je hebt flink wat van beide soorten nodig wil je er een aantal maaltijden van kunnen maken. Hier geldt, 1 zaadje is 1 knol, in tegenstelling tot andere planten. De kleine bietjes zijn rauw wel erg lekker. Verder heb ik de eerste knoflookbollen geoogst en heb ik een hele kleine oogst uien. Ook hier weer die koolraap en verder iedere keer weer nieuwe radijsjes. Ook ben ik benieuwd naar de zoete aardappel die hier staat.

Fruit

Helaas kwam er niet veel fruit aan de bomen als gevolg van de rupsen. Geen enkele appel of peer. Wel werden we nog verrast met een oogst grote pruimen. Deze waren echter wat aangetast en dus maakte ik er jam van. De aardbeien hebben in het voorjaar weinig oogst gegeven maar nu heel erg veel. Ook doen de bramen het goed. De frambozenstruiken hebben het grotendeels niet overleefd. Alle andere planten zijn goed aangeslagen en geven hopelijk volgend jaar een goede oogst.

Langzaam begin ik nu al te bedenken wat ik volgend jaar wel en niet wil planten. Maar straks eerst even een pauze. Nu het iets rustiger wordt kan ik wat meer de tijd nemen om de groenten allemaal te verwerken. Ook kan ik straks de rest van de moestuin (niet het deel van de groente) verder afmaken. Ergens heb ik al wel weer zin in die dagen. Maar nu eerst genieten van al het lekkers dat uit de tuin komt. Nieuwsgierig? Kom gerust een keer kijken en neem wat lekkers mee naar huis.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *