In de moestuin

Ik ga aan mijn 2e jaar als moestuinier of moestuinder beginnen. Even heb ik kunnen genieten van een onkruidstop, maar met deze temperaturen denk ik dat ik binnenkort weer aan de bak mag. Maar ook met de moestuin ben ik alweer begonnen aan het nieuwe seizoen. En terwijl ik nog steeds boerenkool, palmkool, paksoi, spruitjes en zelfs rucola kan oogsten heb ik de eerste zaadjes al weer in de zaak grond zitten. Verdeeld over de kas, het nog te verbouwen huis en ons huidige huis staan de eerste kweekbakjes alweer voor de ramen. En ik heb de spinazie al in de volle grond gezaaid. Experimentje vanwege het warme weer. Even een update van mijn moestuin.

Mijn moestuin bestaat uit 4 ‘Kamers’. In totaal 1000 m2.
Het eerste deel moet straks een grasweide met bloemen en fruitbomen worden. De 4 kersenbomen, abrikozen, perzik en abrikozen bomen staan er, het gras en de bloemen nog niet. Daarvoor moeten eerst alle onkruidrestanten worden verwijderd en de grond bewerkt worden.

In de 2e kamer komen alle 1 jarige groenten, net zoals vorig jaar en daarin staat ook de kas. Ik ga het iets anders indelen. Er komt minder pad, want minder onkruid en ik wil de paden om diezelfde reden gaan verharden met bestrating die ik van allerlei mensen verzamel. Voor de kas, wat meer een soort oranjerie gaat worden, heb ik nieuwe tegels gekocht met een soort ‘Portugees’ motief met blauw, zwart en geel. Deze moeten nog gelegd worden. In de kas wil ik paprika’s, pepers en aubergines kweken en een aantal exotische planten. Verder moet het een fijne plek zijn om te zitten in het voor en najaar (met allemaal geurende planten). Van 2e hands buxussen en grind heb ik om de kas al een soort Franse tuin gemaakt, waar straks een bistrosetje komt en potten met kruiden en planten. De achterste moestuinvakken worden vervangen voor 8 verhoogde moestuinbakken. 4 voor mijn moeder en de andere 4 wil ik gebruiken voor (thee) kruiden en het uitproberen van bijzondere soorten. Ik heb de indeling van de overgebleven vakken al geschetst. Alle groenten schuiven weer een vak of meer op. Dit keer ga ik niet zo netjes in rijtjes werken maar meer in ronde en vloeiende vormen van groepen groente met kruiden. Ik hoop dat het er dan wat mooier uitziet. Afgelopen najaar heb ik blad als mulchlaag op de grond gedaan zodat er nu volop bodemleven plaatsvindt. Ik ga niet spitten, alleen onkruid (met de hand) verwijderen. Ik ruim de bedden pas op als ik ga zaaien. Eerst zal er op een aantal plaatsen nog mest of compost moeten komen. Uiteindelijk wil ik meer bijzondere groenten gaan kweken die je bijna niet of moeilijk in de winkel te vinden zijn. Ik heb wat nieuwe soorten besteld als aanvulling op wat ik nog had. Inmiddels heb ik de peultjes, tuinbonen, doperwten, sla, radijs, spinazie, bloemkool, raapstelen, rode biet, aubergine, peper en paprika al voorgezaaid en worden de eerste groene blaadjes zichtbaar. Ik heb mij wel voorgenomen om van alles wat minder te zaaien en wat meer verspreid in de tijd.


De derde kamer is voor de bessenstruiken. Deze heb ik vorig jaar al geplant. Even afwachten wat het 2e jaar aan vruchtopbrengst geeft. Vorig jaar viel nog wat tegen. Een deel van de frambozenstruiken is doodgegaan. Ik heb nog geen nieuwe gekocht, ik kijk eerst wat er op komt en of er stekken zijn. Er zitten al weer veel knoppen aan de andere struiken. Afgelopen najaar heb ik een deel gesnoeid. Grootste klus is het dichtmaken van de houten constructie zodat vogels er niet bij kunnen.

In het laatste deel komen het kippenverblijf, een schuurtje, de compostbakken en de vaste groenten. We hadden nog dranghekken over en die hebben we ingegraven. We hebben een nieuw poortje gekocht en dat ertussen gezet. Ook hebben we het tuinhout in huis om aan het kippenhok te beginnen. Nu nog de juiste beplanting voor in en om het kippenverblijf. Aan de andere kant ben ik een stuk aan het vlak maken voor een schuurtje en een stuk verharding en verder overweeg ik de vaste planten ook in een iets verhoogde bak te plaatsen. Aan vaste groenten moet je denken aan rabarber, artisjok, aardpeer, broccoli, asperges, etc.

Iedere week zijn we een paar uurtjes in de moestuin te vinden om de plannen te realiseren. Ben benieuwd hoe ver we dit jaar gaan komen. En dan hebben natuurlijk de boomgaard die hopelijk dit jaar wel vruchten oplevert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *