Uncategorized
Liefs uit Enschede

Liefs uit Enschede

Mijn tour door Twente ben ik vandaag gestart in mijn woonplaats Enschede. Vandaag stond een ouderwets dagje winkelen op het programma. Om 10.00 uur liep ik vanaf huis naar de binnenstad, onder het genot van een heerlijk voorjaarszonnetje. Ik loop de binnenstad in via de korte Hengelosestraat. Het is nu nog lekker rustig. Ik hou heel erg van ijsjes, maar op dit tijdstip van de dag laat ik ijssalon van der Poel maar even links liggen. Ik begin bij Blossom. Een heel knusse winkel met woonaccessoires, vrolijke kleding en leuke hebbedingen, zoals leren portemonnees, sieraden en mooie kaarten. Naast Blossom bevindt zich de Lekkernij, waar je terecht kunt voor een heel veel soorten kaas en delicatessen. En je mag altijd even proeven. Daarna maak ik de oversteek naar de korte Haaksbergerstraat. Rechts zit Fifties, een kapper en winkel helemaal in fiftiesstijl. Voor liefhebbers is deze unieke winkel zeker een bezoek waard. Ik ben een beetje vroeg, dus loop ik langs de etalage van Pistachio. Een woonwinkel met nieuwe en 2hands designmeubels. Hier kom ik zeker tijdens de openingstijden nog eens terug. Ook Nienke’s cupcakes zit in dit straatje. Toevallig was ik daar gisteren al om mijn bakspulletjes op te halen. Naast allerlei cupcakes, zoals cookiemonster cupcakes, is er ook ander heerlijk gebak. Vandaag sla ik even over, maar als ik in een zoete bui ben ga ik zeker een cupcake proberen. Voordat ik de hoek omsla naar de Walstraat ga ik nog even naar een van mijn favoriete winkels, boekhandel Broekhuis. Naast boeken en tijdschriften verkopen ze ook allemaal spulletjes voor een fijne invulling van je vrije tijd. Ik koop een bamboe theemok to go met de toepasselijke tekst; Enjoy the little things, and the big ones too. Ik neem altijd even een kijkje bij de kookboekenafdeling en zie al weer 2 mooie boeken liggen die ik aan mijn wensenlijst toevoeg.

De Walstraat is een verborgen pareltje in Enschede. Een straatje met veel kleine restaurants, een theater, een jazzpodium, jeugdtheater, binnentuin en met woonwinkel ‘t Hooge Huys. Een smalle winkel met een heel hoog plafond, gevuld met prachtige woonaccessoires, helemaal in mijn stijl. Rustige kleuren, mooie materialen, een beetje robuust, soms een beetje gek, maar niet over de top. Ik zou bijna alles zo in ons huis kunnen zetten. De eigenaresse maakt ook zelf een deel van de meubeltjes. Het lukt mij voor nu om met lege handen weg te gaan, maar de volgende keer gaat dat niet lukken.

Wat vliegt de tijd! Gelukkig bevindt zich in hetzelfde straatje mrs. Brown, een patissier met huisgemaakte gebakjes. Help! ik kan niet kiezen. Ik kies voor een tartelette met chocolade ganache en paaseitjes en een kop kardemom-perenthee. Het zitgedeelte is super sfeervol ingericht, alles klopt gewoon. Daarna loop ik de straat uit en kom ik op de hoek met het van Loenshof uit bij kledingboetiek Fier. Ik kom hier altijd graag. Ik was eigenlijk niet van plan om veel kleding te kopen. Plan mislukt! Zoals altijd ging ik met minimaal 10 kledingstukken het pashok in. Uiteindelijk stond ik met 2 broeken, een kort broekje en 3 blouses bij de kassa. Oeps. Laat die zomer maar komen. Oh ja en ik kwam er vanmorgen achter dat ik eigenlijk geen geschikte tas heb voor een dagje winkelen bijvoorbeeld. Dus ook een hele gave leren tas gekocht. Als dank mocht ik een sieraad of een kleine tas uitzoeken. Wat kun je daar blij van worden. Even verderop bij juwelier Wissink aan de Raadhuisstraat heb ik alvast een horloge uitgezocht als kado straks voor het lopen van de marathon. Het is ondertussen heel druk geworden en alle terrassen zijn goed gevuld. Als fervente theedrinker bezoek ik Levelt. Ik koop een aantal verse thee’s met zomerse smaken en een heel mooi theeglas. Ik krijg ook een kopje thee met de naam Twentse Melange (hoe toepasselijk) aangeboden. Ik geniet niet alleen van het weer en het winkelen, maar ik merk dat het feit dat je alleen gaat ook ervoor zorgt dat je met de verkopers veel meer contact maakt en leuke gesprekken voert. Het is alweer 14.00 uur, wat vliegt de tijd. Ik laat de winkelketens aan het van Heekplein liggen en ga verder in de kleinere straten. Tijd voor lunch. Ik kies voor de lunchroom Fika. Een Zweeds woord dat staat voor een moment voor jezelf met koffie/thee en wat lekkers. Ik kies voor een kruidenthee met een panini met tonijn en mozzarella. Opvallend zijn de krijtborden met de mooie handlettering. Even later zie ik dat ze daar ook workshops in geven. Verder verkopen ze ook Scandinavische woonspullen, waaronder heerlijk ogende wollen sloffen. Ze zien er heel verleidelijk uit, maar ik denk ook voor onze honden, dus laat ik ze hangen.

Vervolgens ga ik de Haverstraatpassage in. Ook hier veel nieuwe winkels en horeca, waaronder ET’N saladebar en de broodbode. Bij beiden weet ik uit ervaring kun je terecht voor een goede lunch. In de Stadsgravestraat vindt je ook unieke winkels. Ik ga binnen bij goods4home. Deze winkel is met veel smaak ingericht. Allemaal leuke interieurhoekjes in verschillende stijlen en met bijzondere accessoires. Ik koop een plaid en bijpassend kussen voor op ons bed. Ik mocht de aangekochte goederen hier even laten staan en ze bood ook aan om de andere tassen bij haar achter te laten. Dat aanbod kon ik natuurlijk niet laten liggen. Wat een service. In deze straat zit ook de Conceptstore, waar je ook heel hebberig van wordt. Veel startende creatieven gebruiken deze winkel om hun ontwerpen onder de aandacht te brengen evenals diverse webwinkels. Iedere keer is er weer een ander aanbod van voornamelijk woonspullen, babyspullen, mooie ansichtkaarten en gewoon leuke hebbedingen.

Iets verderop zit Knhus een kledingwinkel met ook woonspullen en dan vooral plaids, kussens en tafelaankleding. De winkel heeft een Scandinavische uitstraling, met rustige kleuren en mooie stoffen en materialen. De tijd tikt weg en ik besluit tot slot nog even de Heurne in te lopen. Ook deze straat heeft een complete metamorfose ondergaan. Wat opvalt zijn de gezellige terrassen die aan het begin zitten. Mijn bestemming zit achterin de straat, namelijk damesmodewinkel Pico. Ik keek mijn ogen uit, wat een mooie en grote winkel met veel verschillende merken als een soort van shop in shop ingericht. Om mijn dorst te lessen drink ik nog een smoothie bij Heel Bijzonder. Deze lunchroom is in een aantal opzichten uniek; er zijn meerdere ruimtes waar je zowel kan eten als allerlei woonspullen kunt kopen, de echte cookie dough die hier verkrijgbaar is en het is een leerwerkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En het is ook nog eens een prachtig pand.

Daarna ga ik mijn spullen ophalen en loop ik met een glimlach over de gezellige en druk bezette oude markt terug naar huis. Ik ben de hele dag op pad geweest en heb nog maar deel van de stad bezocht. Ik weet nu al dat er een deel 2 gaat komen. Mijn Enschede avontuur is deze dag nog niet afgelopen. We gaan uit eten bij het Libanese restaurant Mazza. Er is nog net 1 tafeltje beschikbaar. We bestellen vier ‘kleine’ voorgerechten en beiden een hoofdgerecht. Het eten is heerlijk, maar nog belangrijker, de bediening is heel vriendelijk, ontspannen en stralen samen plezier uit. Dit restaurant kunnen we iedereen aanbevelen. Waar het zit? Aan mijn favoriete Walstraat natuurlijk.

Over 2 weken ga ik op bezoek in de gemeente Tubbergen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *