Moestuinupdate

Moestuinupdate

De zomer loopt op zijn einde, sterker nog we zijn officieel in de herfst beland. In de moestuin is er nog volop activiteit.

De courgetteplanten blijven produceren, maar wel minder snel en de vruchten blijven wat kleiner. De laatste tomaatjes die buiten staan proberen nog wat kleur te krijgen. Maar dat zal moeilijk worden deze dagen. Ik denk dat ik ze ga oogsten en in de vensterbank rood laat worden. De pompoenen heb ik allemaal geoogst. Deze mogen ook narijpen. Uiteindelijk heb ik 2 megapompoenen die helaas niet helemaal oranje zijn geworden. En 2 wat meer kegelvormige feloranje pompoenen. Dat wordt een pompoensoep (voor de hele familie 😉 ).

De Oost Indische Kers heeft het naar zijn zin en neemt de moestuin in beslag. Ik laat hem gaan, er komen mooie oranje en gele bloemen aan. Het schijnt dat je van het blad pesto kan maken, de bloemen zijn eetbaar (en kun je inmaken) en in de bloem zit een kern die je als kappertje kunt inmaken. Volgende week maar eens experimenteren. Zo nu en dan laat ik een groente doorschieten en dan krijg je prachtige creaties. Ik heb nu een mega andijvie haha. Ik heb nog een paar goede kroppen staan. Verder nog roodlof, die mij zelf te bitter is, maar goed wel het proberen waard met een goed recept waar voldoende zoet in zit. De spinazie blijft maar groeien. Nieuw-Zeelandse spinazie zoals het ras heet is een echte aanrader. Ik heb gisteren een deel geoogst en ingevroren. Verder heb ik de snijbiet gesnoeid en blijven nog wat malse blaadjes over. Daar wil deze week nog een gerecht mee maken.

Het vak met de kolen wacht geduldig op de vorst. De paarse boerenkool en palmkool beginnen echt hoog te worden. Daartussen heb ik paksoi gezaaid, maar de plantjes blijven wat klein. Misschien moet ik nog wat geduld hebben. Dat geldt ook voor de Chinese Kool. En de broccoli blijft, beschermd onder een net ook steeds weer nieuwe kropjes maken. Ik heb gisteren alle koolrabi eruit gehaald. Ik vind het niet lekker en kon het ook niet slijten. Misschien had ik de groente iets enthousiaster moeten ‘verkopen’. Overigens gooi ik al het snoeiafval weer terug op de moestuinbeddden nadat ik het onkruid heb verwijderd. Ik heb nog geen compostbakken en zie dit maar als een vorm van composteren. Bovendien kunnen allemaal kleine beestjes hier in leven. En dat is weer goed voor de bodem. Uiteindelijk wil ik een soort permacultuur maken.

Weer terug naar de moestuin. De spruiten beginnen ook te komen. Heel leuk om te zien hoe die groeien. Wel moest ik van de week met de tuinslang alle luizen verjagen. Waar komen die opeens vandaan? Helaas hebben de komkommerplanten de aanval van Joep en Jack niet overleefd en nu heb ik ze maar opgeruimd. Ik oogst nog wel volop boontjes. Sperzie- en snijbonen en ik heb nog kievitsbonen hangen. Alleen al mooi om te zien.

Alle aardappelen in de moestuin zijn geoogst. Op een ander veldje heb ik nog wat staan. Ik heb op de plek van de aardappels nog winterbloemkool en prei ingeplant. Tenslotte heb ik nog schorseneren staan, een paar winterwortels (een deel is vorige week in de hutspot gekomen), wat bietjes, mega radijzen, een verdwaalde ui en zoete aardappel.

In de kas gaat het ook als een speer. De aubergineplant begint nu te produceren. Heb ik heel veel scherpe pepertjes. Beginnen de paprika’s rood te kleuren en komen ook binnen de eerste tomaatjes aan de planten te komen. Ik heb ook nog drie watermeloen liggen. Deze mogen nog wel rijpen. Vorige week heb ik er 1 aangesneden en deze was van binnen verre van rijp.

Inmiddels zijn de bramen verwilderd en de aardbeien aan de wandel gegaan. Kortom het is een grote wildernis bij de fruitstruiken. Daar gaan we volgende week maar eens verandering in brengen.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *