Uncategorized
Ontspullen

Ontspullen

Het is trending op dit moment, het hebben van minder spullen. Boeken vol zijn erover geschreven. En ook ik ben een beetje fan. Een paar jaar geleden ben ik begonnen aan de hand van de boeken van Marie Kondo. Per categorie ben ik het huis doorgegaan om spullen te verzamelen die hun waarde hebben verloren, om deze vervolgens te verkopen, weg te geven of weg te gooien. Daarna is het een kwestie van bijhouden.

Wat het oplevert? Een opgeruimd huis en dus een rustige omgeving en meer tijd (door minder keuzestress). En door deze acties zo nu en dan te houden word je ook een stuk bewuster in het aankopen van nieuwe spullen en koop je minder en van betere kwaliteit.

Met de komende verhuizing in het vooruitzicht en om mijn laatste vakantiedag goed te benutten heb ik vandaag weer een ronde gedaan. Ik heb spullen gecategoriseerd in weggooien, verkopen en alvast in de verhuisdoos doen.

Alle spullen die ik al lange tijd niet heb gebruikt gingen naar te verkopen, want vaak nog wel goed, worden immers niet gebruikt. Verder heb ik ook alvast een groot deel van de woonaccessoires in de verkoopbak gedaan. Een nieuw huis vraagt om nieuwe spullen, maar niet teveel 😉 Als het huis straks verkocht is volgt nog een aantal meubels. Ons oude bed heb ik al op marktplaats staan. Ik ben daarvoor uren bezig geweest om deze stofvrij te maken, maar voor die 100 euro wil ik wel mijn best doen. Of eigenlijk om te voorkomen dat we hem zelf weg moeten brengen naar de stort.

Ik heb (eindelijk) afstand genomen van alle muziekdvd’s en studieboeken. Ik heb ze allemaal op bol.com gezet. De studieboeken lees ik niet meer en een DVD speler hebben we niet (meer). Alles wat niet verkocht is neem ik over een aantal weken mee naar de rommelmarkt, waar ik een kraam heb gereserveerd. Overigens besef ik mij ineens dat ik zelf ook vaker boeken 2e hands kan bestellen. Als ik mijn eigen boeken zie, zien ze er nog prima uit. Ik neem mij voor om nieuwe (kook)boeken 2e hands te kopen, inclusief tomatensausspetters ;).

Dan de spullen voor de verhuisdozen. Dit zijn vooral keukenhulpjes, glaswerk, servies en een groot deel van de kookboeken. Heerlijk die lege lades. Dit brengt mij wel op een idee voor het nieuwe huis, namelijk kookspullen die je niet dagelijks gebruikt opslaan in de bijkeuken.

Ik heb vandaag een grote slag geslagen en ga dit de komende weken doorzetten. Iedere keer schiet mij weer iets te binnen wat nog toegevoegd kan worden. Mijn oude tennisracket, een wegwerptentje, vaasjes, etc.

Op basis van mijn eigen ervaring en wat ik gelezen heb bij deze wat tips:
– Neem de tijd voor een opruimdag en zorg dat je in de goede ‘ mood ‘ zit
– Ga per categorie te werk en leg alles bij elkaar dus uit de kast. Als je dit vaker doet kun je ook de ruimtes afgaan, ervan uitgaande dat dezelfde soort spullen bij elkaar liggen.
– Denk niet te lang na, wees rationeel. Pak het in je handen en beslis. Bij twijfel, weg doen! Alleen spullen houden waarvan je overtuigd bent.
– Alles wat je een jaar niet heb gebruikt in principe wegdoen, met uitzondering van zaken die een emotionele waarde hebben.
– Bewaar geen dingen om een ander, zoals kado’s waar je niet op zat te wachten. Niemand vraagt er meer naar en voel je vooral niet schuldig.
– Miskopen accepteren; het geld is al uitgegeven, met bewaren en niet gebruiken krijg je het geld niet terug. Leer ervan voor de volgende keer.
– Probeer spullen te verkopen via marktplaats, rommelmarkt of bijvoorbeeld bol.com. Toch leuk als het nog geld oplevert.
– Maak een ander blij! Misschien nog wel beter dan verkopen is iemand anders blij maken met jouw spullen.
– Niet iets bewaren voor het ‘geval dat’ als het binnen een straal van 20 kilometer onder de 20 euro verkrijgbaar is.
– Doe al het ‘ verdiende’ geld in een spaarpot en geef daar een leuk doel aan, je wordt ineens heel fanatiek.

En geniet daarna van een opgeruimd huis en van de spullen waar je echt om geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *